Alhamdulillah, semalam adalah first day umat Islam berpuasa. Tinggal 29hari lagi untuk kita berpuasa. Kalau cakap bab puasa, mesti kita nak makan makanan yang sedap2 ja kan ;)
Nasi wajib makan dan paling penting masuk waktu ja teruih bantai air sampai x ingat dunia.
Janji hilang dahaga.
Semalam makan simple2 ja, pastu dah ada pisang lebih, so mak buat lepat pisang dan serawa pisang. Sedapp!Orang Kedah panggil lepat pisang, org negeri len ceq tak tau.Lepat juga kot.Sapa2 yg nak belajar buat lepat leh ikut resepi nih, resepi mak ceq.
Lepat Pisang
Bahan-bahannya :
- 6 biji pisang
- Tepung beras 3 cawan(boleh tambah ikut selera masing2)
- Santan
- Gula dan garam
- Daun pisang
Cara-caranya :
- Lecek pisang sampai lumat.
- Masukkan tepung, garam dan gula,santan.
- Pastu kacau,gaul sampai sebati.
- Dah siap semua, boleh balutkan dengan daun pisang. Pastu kukuskan dengan pengukus yang ada di rumah.
- Kukus selama 30 minit ataupun sampai masak.
Mudah dan cepat kan! Sesuai untuk org yg baru nak blajaq masak mcm saya.;p
Serawa pisang masak macam biasa, macam masak bubur. Yg ni pun mudah juga untuk disediakan.